Mobile nav

Publication

Home >> Publications >> Publication
Boers, I. and M.C. Jong. 2017. Evaluatie van een individueel voedingstraject met probiotica binnen een integrale behandeling bij kinderen met ADHD of autisme. Rep. 2017-004 VG. Louis Bolk Instituut, Driebergen. 37 p.

Number of pages: 37

Type of document: Report

Download full text pdf, 1,2 MB; opens in new window

More information on authors/freelancers connected to LBI :
Inge Boers, MSc.;
Miek C. Jong Ph.D.


Language of document: Dutch

Titel in Nederlands: Evaluatie van een individueel voedingstraject met probiotica binnen een integrale behandeling bij kinderen met ADHD of autisme

Abstract / samenvatting in Nederlands:

De behandeling van zowel ADHD als autisme is voornamelijk gebaseerd op ouderbegeleiding, medicatie en cognitieve gedragstherapie. Medicatie kan soms bijwerkingen geven. Er zijn aanwijzingen dat de kwaliteit en samenstelling van voeding invloed kan hebben op gedragsstoornissen. Bij GGZ instelling Huis vol Compassie wordt kinderen een multidisciplinaire integrale behandeling geboden, waarvan een individueel voedingstraject met probiotica een belangrijk onderdeel is. Behandelaars en ouders zijn erg positief.
Met dit onderzoek wordt geëvalueerd wat de mogelijke effecten zijn op gedrag en lichamelijke klachten van een individueel voedingstraject met probiotica, binnen het integrale behandelingsprogramma van het Huis vol Compassie, bij kinderen met ADHD of autisme. Daarnaast willen we meer inzicht krijgen welke specifieke doelgroepen het meest baat hebben bij dit voedingstraject en gegevens verzamelen over de dagelijkse praktijk en uitvoering van het voedingstraject.


Trefwoorden in Nederlands: ADHD, autisme, voeding, probiotica, multidisciplinaire integrale behandeling
Evaluatie van een individueel voedingstraject met probiotica binnen een integrale behandeling bij kinderen met ADHD of autisme