Mobile nav

Pers

Home >> Over ons >> Actueel >> Pers

Stageplaats gezond voedingspatroon bij patiënten


Wil je meewerken aan onderzoek dat binnenkort start naar verhogen van groente, fruit en eiwitconsumptie bij patiënten? We hebben plek voor een student die 4-6 maanden aan het onderzoek mee willen werken.

Verhogen van groente, fruit en eiwitconsumptie bij patiënten in het IJsselland Ziekenhuis - Stageplaats


Een gezond voedingspatroon is van groot belang voor een goed herstel na een operatie of ziekte bij patiënten. Groente, fruit en eiwitrijke producten passen in een voedingspatroon dat herstel bevordert. Met het verhogen van groente, fruit en eiwitrijke producten in het voedingsaanbod aan patiënten in een ziekenhuis worden daarom positieve effecten op de gezondheid en het welzijn van patiënten in hun herstelperiode verwacht: als ze nog in het ziekenhuis verblijven, maar ook als ze daarna weer thuis zijn. Een ziekte of operatie kan daarnaast als 'life changing moment' fungeren, wat vaak aangrijpingspunten geeft voor patiënten om (ook na hun herstel) gezonder te gaan eten. Daarnaast zijn patiënten eerder geneigd gezonder te gaan eten als hun arts dat zegt, omdat ze een arts vaak de meest betrouwbare bron vinden als het over gezonde voeding gaat. Het ziekenhuis biedt daarom een unieke gelegenheid om patiënten gezonder te laten eten.

Binnenkort start het Louis Bolk Instituut in samenwerking met Albron, Koppert Cress en Dutch Cuisine met een onderzoeksproject in het IJsselland Ziekenhuis met het doel het herstel te bevorderen van patiënten die in het ziekenhuis verblijven door hun groente-, fruit- en eiwitconsumptie te verhogen. Eerst zal draagvlak onder zorgverleners (voedingsassisenten, verpleegkundigen, artsen, etc.) worden gezocht om patiënten te stimuleren groente, fruit en eiwitrijke producten te eten tijdens en na hun verblijf. Vervolgens zal effect van extra aanbod aan groente, fruit en eiwitrijke producten worden gemeten op de acceptatie, consumptie en het herstel van patiënten tijdens en na hun verblijf in het ziekenhuis.

We zijn hiervoor op zoek naar studenten die voor hun stage 4-6 maanden aan het onderzoek mee willen werken.

Inhoud van de stage:
- Het afnemen van vragenlijsten bij zorgverleners en patiënten
- Het analyseren van de data
- Het schrijven van een rapport over je resultaten

Heb je interesse, neem dan contact op met Marieke Battjes-Fries per e-mail: m.battjes@louisbolk.nl

Datum: 11-10-2019