Mobile nav

Pers

Home >> Over ons >> Actueel >> Pers

Cursus Aardappelveredeling voor (kleine) kwekers 2019


Op 31 januari start de cursus, bedoelt voor zowel beginnende als ervaren aardappel-(hobby)kwekers uit de gangbare en biologische landbouw.

Direct aanmelden voor de cursus Aardappelveredeling

De drie regionale aardappelkwekers verenigingen (AKV's) bieden samen met het Louis Bolk Instituut de Cursus Aardappelveredeling voor (kleine) kwekers in 2019 opnieuw aan.
Deze cursus, gestart in 2008 in het kader van het Bioimpuls Veredelingsproject, heeft in 2014 een vaste plaats in de aardappelsector gekregen onder verantwoordelijkheid van de 3 AKV's. Door de jaren heen hadden niet alleen biologische akkerbouwers belangstelling voor deze cursus, maar ook gangbare kleine kwekers wilden hun kennis opfrissen en verdiepen. Zelfs kwekers van professionele kweekbedrijven bleken hun voordeel te kunnen doen met de uitgewisselde kennis en ervaring.
Voor 2019 staan twee nieuwe docenten gereed met een geheel ge-update inhoud.

Voor wie? 
De cursus is geschikt voor zowel beginnende als ervaren aardappel-(hobby)kwekers uit de gangbare en biologische landbouw. Ook aardappeltelers en andere aardappeldeskundigen geïnteresseerd in de achtergronden en de verschillende fasen van het aardappelkweken zijn van harte welkom.

Door wie? 
Docenten zijn Jacob Eising (Den Hartigh) en Arjen van Buuren (Aeres Hogeschool), beiden met een rijke ervaring in zowel aardappelkweken als onderwijs. De cursus wordt gecoördineerd door Peter Keijzer (Louis Bolk Instituut), Pietie Pollema (Vereniging Fries-Groningse Aardappelkwekers), Frits Werkman (Vereniging van Drentse en Groninger Aardappelkwekers) en Ingrid Draaistra (AKV Midden Nederland).

Waarom deze cursus?
Nederland kent binnen de aardappelveredeling een uniek 'hobbykweeksysteem' waarbij vooral aardappeltelers betrokken worden in de selectie van kloontjes, al dan niet in directe samenwerking met commerciële kweekbedrijven. Mede dankzij dit unieke aardappel-hobbykweekmodel is de Nederlandse aardappelsector groot geworden. De bijdrage van hobbykwekers is nog steeds van belang, en verdieping van kennis ondersteunt het selectiewerk.

Tijd en plaats
Drie theoriemiddagen op donderdag 31 januari en 7 en 14 februari 2019 van 13:00-16:30 uur in Dronten (Aeres Hogeschool, De Drieslag 4, 8251 JZ Dronten). Verder donderdagmiddag 7 maart een excursie naar Wageningen University & Research. Tenslotte een excursie naar een kweekbedrijf en de proefboerderij van de NAK in juli.
De beschrijving per cursusdag vindt u in de cursusleaflet

Cursusmateriaal
U ontvangt een cursusmap met sheets en een certificaat van deelname. Wij adviseren om Het Aardappelkweekboek aan te schaffen. Dit is een fraai naslagwerk waarin uitgebreider wordt ingegaan op de in de cursus te behandelen lesstof. Bent u nog niet in het bezit van dit boek, en wilt u het wel hebben, geef dit dan a.u.b. aan bij uw aanmelding. Dan krijgt u het tegelijk met uw cursusmap. De aanschafprijs van het boek is € 50.

Kosten
€ 300 (€ 350 inclusief boek) vóór aanvang van de cursus te voldoen.

Aanmelden
Vanaf nu kunt u zich aanmelden voor de cursus van 2019 (sluitingsdatum: 15 januari 2019).
Na aanmelding ontvangt u een bevestiging van deelname, een deelnemerslijst om desgewenst te carpoolen en een factuur voor de kosten van deelname à € 300,- (€ 350,- als u het Aardappelkweekboek ook bestelt) vóór aanvang van de cursus te voldoen.

Meer informatie
Voor informatie kunt u bellen met Pietie Pollema, mob. 06-10784518
In de cursusleaflet vind u alle details over de cursus, inclusief de beschrijving van de cursusdagen.

Cursus aangeboden door:

Datum: 28-11-2018