Mobile nav

Pers

Home >> Over ons >> Actueel >> Pers

Sturen op kruidenrijk grasland loont


Nieuwe publicatie over kruidenrijk grasland beschikbaar op Biovelddag 2017

Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut breken een lans voor diversiteit in het grasland. Niet alleen zorgen kruiden voor een kwalitatief rijkere grasoogst, ook de opbrengst van kruidenrijk grasland is stabieler, bijvoorbeeld bij droogte. De kruiden zorgen namelijk voor extra opbouw van organische stof, wortelen dieper dan gras en kunnen daarmee goed tegen droogte, een belangrijk gegeven bij de huidige klimaatverandering. Daarnaast dragen ze bij aan diergezondheid: ze hebben namelijk licht-medicinale effecten op bijvoorbeeld wormbesmettingen. Een kruidenrijke wei trekt daarnaast veel insecten aan en biedt een aantrekkelijke habitat voor weidevogels en hun kuikens. De belangrijkste kruiden voor een productief grasland zijn cichorei, smalle weegbree, rolklaver, rode en witte klaver, rolklaver, erparcette, luzerne, karwij, paardenbloem, duizendblad en soms pimpernel en wilde peen. "Hoe je kruiden in het grasland krijgt, hebben we inmiddels redelijk in de vingers. Maar hoe je ze in het grasland houdt, daar is echt vervolgonderzoek voor nodig", vertelt Jan-Paul Wagenaar, een van de auteurs van de publicatie 'Van gepeperd naar gekruid grasland: functionaliteit van kruiden in grasland'. 

Biovelddag 2017

Voorafgaand aan de Biovelddag 2017 in Lelystad geeft Jan-Paul Wagenaar, senior onderzoeker Diergezondheid, een presentatie over kruidenrijk grasland voor veehouders op het symposium van Agrifirm (woensdag 21 juni, 10.30 uur Elandweg Lelystad). In de middag is de brochure gratis op te halen bij de stand van het Louis Bolk Instituut op de Broekemahoeve. 

Publicatie bestellen of downloaden

In de overzichtspublicatie staan naast de voordelen ook nadelen en tips voor een succesvolle introductie van kruiden helder uiteengezet. De publicatie is te downloaden of te bestellen tegen verzendkosten via info@louisbolk.nl.

Datum: 19-06-2017


Kruidenrijk grasland met cichorei, duizendblad en pastinaak