Mobile nav

Pers

Home >> Over ons >> Actueel >> Pers

Udo Prins kandidaat Held van de Smaak


Vier kandidaten strijden om de titel Held van de Smaak 2014 Provincie Utrecht. Prins breekt lans voor lupine.

Udo Prins, onderzoeker Duurzame Teelt bij het Louis Bolk Instituut, is genomineerd voor de titel Held van de Smaak 2014 van de provincie Utrecht, vanwege zijn inspanningen op het gebied van lupine. Lupine is een eiwithoudend gewas dat steeds meer voor menselijke consumptie gebruikt wordt. In 2011 verbouwden slechts 5 boeren lupine op 13 hectare in Nederland. Dit jaar begeleidt Udo Prins niet minder dan 28 boeren die lupine op 100 hectare verbouwen.  

Lupine is een peulvrucht

Het centrale thema van de Week van de Smaak is Bonen en Peulvruchten. Telers, koks en andere professonals die deze gezonde en lekkere producten op de kaart zetten, en daarbij veel aandacht hebben voor smaak, dingen mee naar de eretitel Held van de Smaak. Udo Prins heeft de tot voor kort onbekende peulvrucht lupine onder de aandacht weten te brengen van telers, verwerkers en consumenten. Lupine is een bijzondere peulvrucht die zich van andere peulvruchten onderscheidt door zijn sappige structuur en nootachtige smaak en rijkheid aan gezonde vezels. Hierdoor valt de lupine vooral op ten opzichte van zetmeelrijke peulvruchten als bruine bonen en kapucijners. Zo wordt de boon van de blauwe lupine in vegetarische snacks gebruikt als nuggets en stukjes. De witte lupine kan bijvoorbeeld als spread of gemalen als salade gegeten worden.

Lupine verdient meer aandacht

De teelt van Nederlandse lupine is niet eenvoudig. Toch verdient het gewas meer aandacht. Het is gezond en lekker en - in tegenstelling tot veelal geïmporteerde soja - zonder twijfel 100% GMO-vrij. Daarnaast past het goed in de huidige trend om meer vezels en eiwit en minder vlees en koolhydraten te eten. Daarom zijn projecten gericht op het vinden van rassen die beter presteren (veredeling) zo belangrijk. Sinds 2007 heeft het Louis Bolk Instituut meerdere projecten uitgevoerd met lupine in de hoofdrol: Lupine: een gezond alternatief voor boer en burger (2007-2009), Lupine in de Veenkoloniën (2011-2013) en en Kalktolerante lupine (2011-2013).

Week van de Smaak

In augustus 2014 wordt bekend wie de Held van de Smaak van de provincie Utrecht wordt. Tijdens de Week van de Smaak, dit jaar van 27 september t/m 5 oktober, wordt de Landelijke Held van de Smaak bekend gemaakt. Meer informatie op www.weekvandesmaak.nl.

Publicaties van het Louis Bolk Instituut over lupine

Lees meer over lupineteelt:
Lupine voor kalkrijke bodems (2013)
Lupine, een gezond alternatief voor boer en burger (2011)
Peulvruchten voor krachtvoer (2007)

 

Datum: 16-07-2014Lupine

 


De juryleden kregen witte-lupinesalade en
lupinespread te proeven