Mobile nav

Actueel

Home >> Over ons >> Actueel

Lammerts Nationale Smaakheld


Plantenveredelaar Edith Lammerts van Bueren is op 29 september door de Vakjury tot Nationale Held van de Smaak benoemd.

De Vakjury van de Week van de Smaak heeft zaterdag 29 september Edith Lammerts van Bueren van het Louis Bolk Instituut verkozen tot Nationale Held van de Smaak.  De leden van de jury zijn uitermate enthousiast over haar focus op smaak bij het veredelen van lekkere en duurzame nieuwe aardappelrassen. “Met deze prijs hebben we gekozen voor de toekomst van de aardappel,” stelt de voorzitter van de vakjury, Bob Cramwinckel.

Pluim voor onderzoek met maatschappelijke impact

Edith Lammerts van Bueren deelt de eerste prijs met boerenkwekers Niek en Michiel Vos uit Flevoland met hun ras Bionica.  Samen zijn ze verbonden aan het aardappelproject Bioimpuls,  Edith  als projectcoördinator  en Niek en Michiel Vos als boerenkwekers. Dit veredelingsproject heeft tot doel smakelijke aardappelen te ontwikkelen die resistent zijn tegen de gevreesde aardappelziekte Phytophthora. De Vakjury heeft gekozen “voor de toekomst van de aardappel” en reikt hiermee een pluim uit voor onderzoek met maatschappelijke impact. Het milieu heeft namelijk baat bij  duurzame rassen, en  consumenten hebben  straks de keuze uit de lekkerste nieuwe biologische aardappelrassen. Het veredelingsproject staat beschreven op www.louisbolk.nl/bioimpuls.

Wetenschap en praktijk hand in hand

Het thema van de Week van de Smaak is dit jaar de aardappel. De twaalf provinciale finalisten zetten zich allemaal in voor de ontwikkeling, afzet en promotie van bijzonder smaakvolle aardappelen en aardappelproducten. Lammerts vindt het een eer dat hun ketensamenwerking in Bioimpuls publiekelijk beloond wordt. “Het project laat zien hoe je wetenschap en praktijk kan combineren. Het is een lange weg om resistenties uit wilde aardappelsoorten in te kruisen met traditionele veredeling, maar dan heb je ook wat! We hebben de jury onze best smakende kloontjes van afgelopen jaar laten proeven en dat maakte indruk. We zijn op de goede weg!” 

Over Lammerts van Bueren

Edith Lammerts van Bueren is sinds 1986 verbonden aan het Louis Bolk Instituut en is voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding. Ze heeft zich gespecialiseerd in veredelingsonderzoek ten behoeve van de biologische sector. Het project Bioimpuls valt onder het programma Groene Veredeling en wordt uitgevoerd i.s.m. Wageningen University en samen met aardappelkweekbedrijven en boerenkwekers. Het Ministerie van EL&I ondersteunt het project financieel.

 //////

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lidwien Daniels, communicatieadviseur van het Louis Bolk Instituut via 06-10.33.51.78.

Datum: 30-09-2012